VR, MR, AR ja XR – mitä ne tarkoittavat?

VR, Virtual Reality eli virtuaalitodellisuus. Tällä viitataan virtuaaliseen kokemukseen joka on immersiivinen 3D ympäristö, useimmiten erityisten lasien kautta nähtynä. Virtuaalinen todellisuus voi olla vaikkapa kokonaan toinen planeetta, sillä se ei ole sidoksissa reaalimaailmaan. Tulevaisuudessa ääni- ja kuvamaailmaan voidaan yhä enemmän myös muut aistit.

AR, Augmented Reality eli lisätty todellisuus. Tätä termiä käytetään etenkin älypuhelinsovelluksista, jotka ”läpinäkyvän” näytön kautta lisäävät digitaalisesti toteutettuja elementtejä todellisuuteen. Suosituin sovellus on Pokémon GO. Teknisesti AR on näistä helpoin toteuttaa.

MR, Mixed Reality eli sekoitettu todellisuus. Yhdistelmä virtuualitodellisuutta ja reaalimaailmaa, eräänlainen välimuoto siis. Fyysiset ja virtuaaliset esineet ovat samassa tilassa. Tätä voidaan hyödyntää muun muassa koulutuksessa ja erilaisten tilojen ja prosessien mallintamisessa.

XR, eXtended Reality eli laajennettu todellisuus. Tämä on uusi käsite jota käytetään kattotermin tavoin. XR siis käsittää AR, VR ja MR sovellusten luoman ympäristön.

Jätä kommentti